Sah

De ce ar trebui sa joci sah? Care sunt beneficiile?

Sahul (de la cuvantul persan shah, „rege”) este un joc de strategie intre doi jucatori.
Sahul este un joc pentru oamenii de toate varstele. Poti sa inveti sa joci la orice varsta si in sah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie sa te retragi vreodata. Varsta nu este de asemenea un factor cand cauti un adversar – tanarul poate juca cu cel batran si cel batran poate juca cu tanarul.

Sahul dezvolta memoria. Teoria sahista este complicata si multi jucatori memoreaza diferite variante de deschidere. De asemenea inveti sa recunosti diferite tipare si iti aduci aminte de variante lungi.

Sahul imbunatateste concentrarea. In timpul jocului esti focalizat doar spre un singur tel – sa dai sah-mat si sa devii victorios.

Sahul dezvolta gandirea logica. Sahul cere intelegerea unei strategii logice. De exemplu vei sti ca este important sa-ti scoti piesele in joc la inceput, sa-ti tii regele in siguranta tot timpul, sa nu faci mari pierderi in pozitia ta si sa nu-ti risipesti piesele pe gratis (Desi te vei gasi in mod ocazional in aceasta situatie in timpul carierei sahiste. Greselile sunt inevitabile si sahul, ca si viata este un proces de invatare fara sfarsit).

Sahul promoveaza imaginatia si creativitatea. El te incurajeaza sa fii inventiv. Exista inca un numar infinit de combinatii frumoase care sa fie construite.

Sahul te invata independenta. Tu esti fortat sa iei decizii importante influentat doar de propria ta judecata.

Reguli de joc
Jocul se desfasoara pe tabla de sah. Aceasta are o forma patrata si este impartita in 8 linii și 8 coloane ce formeaza 64 de patrate cu suprafete egale, numite campuri colorate alternativ in alb si negru. La inceput fiecare jucator are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri (ture), 2 cai, 2 nebuni, un rege si o regina. Unul dintre jucatori controleaza piesele albe iar celalalt piesele negre. Jucatorii muta pe rand, respectand anumite reguli; prima mutare (inceputul partidei) revine jucatorului cu piese albe. Scopul jocului este obtinerea matului. Acesta survine atunci cand un rege este atacat si nu poate evita capturarea.
In sah, figura (sau piesa majora) reprezinta orice piesa cu exceptia pionului. Piesele majore se impart in doua grupe: piese grele (turnul si regina) si piese usoare (nebunul si calul). Pentru analiza cantitativa a unei pozitii, există o conventie care atribuie fiecarei piese cate un punctaj. Astfel regina primeste 7-12 puncte, fiecare turn cate 4-6, fiecare nebun cate 3-4, fiecare cal cate 3-4 si fiecare pion cate 1.